Specialist in Bitumen daken

Bitumen dakdekker.nl

Wij rekenenalleen voor de klus, dus  géén voorrijkosten 

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor uw bitumen dak

Garantie van minimaal 10 jaar op al onze projecten

Wij werken met  gediplomeerde dakdekkers

Topkwaliteit Bitumen Dakbedekking Oplossingen

In dit artikel ontdek je de beste oplossingen voor bitumen dakbedekking van topkwaliteit. We bespreken de duurzaamheid, waterdichtheid en prijs van bitumen dakbedekking voor platte daken.

Belangrijkste punten

 • Duurzaamheid en waterdichtheid zijn essentiële eigenschappen van bitumen dakbedekking.
 • Bitumen dakbedekking is een betrouwbare keuze voor platte daken.
 • Er zijn verschillende soorten bitumen dakbedekking beschikbaar, waaronder bitumen dakrollen en bitumen dakleer.
 • De prijs van bitumen dakbedekking kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren.
 • Het installatieproces van bitumen dakbedekking voor platte daken vereist bepaalde stappen en technieken.

Wat is bitumen dakbedekking?

Bitumen dakbedekking is een veelgebruikte optie voor platte daken en biedt verschillende voordelen. Bitumen is een materiaal dat bestaat uit een combinatie van aardolie en kunststof. Het resultaat is een dikke, taai-elastische substantie die perfect geschikt is voor het bedekken van platte daken.

Bitumen dakbedekking staat bekend om zijn duurzaamheid en waterdichtheid, waardoor het een populaire keuze is voor gebouwen met platte daken. Het materiaal is bestand tegen extreme weersomstandigheden, zoals hitte, kou en UV-straling, waardoor het lang meegaat. Daarnaast kan bitumen gemakkelijk worden aangebracht en gerepareerd, wat bijdraagt aan de lagere onderhoudskosten.

Verschillende opties: bitumen dakrollen

Een van de meest gebruikte opties voor bitumen dakbedekking zijn bitumen dakrollen. Deze rollen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen, zodat ze kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van het dak. Bitumen dakrollen worden vaak aangebracht met behulp van een brander, waarbij de onderkant van de rol wordt verhit en op het dak wordt bevestigd.

Bitumen dakrollen bieden een naadloze en waterdichte bescherming voor platte daken. Ze kunnen ook gemakkelijk worden gerepareerd of vervangen indien nodig. Daarnaast zijn bitumen dakrollen relatief betaalbaar in vergelijking met andere dakbedekkingsmaterialen, waardoor ze een kosteneffectieve keuze zijn.

bitumen dakrollen

“Bitumen dakbedekking is een betrouwbare keuze voor platte daken vanwege de duurzaamheid en waterdichtheid ervan. Het gebruik van bitumen dakrollen zorgt voor een sterke en naadloze bescherming tegen weersomstandigheden.”

De voordelen van bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking biedt diverse voordelen die het een ideale keuze maken voor platte daken. Deze sterke en waterdichte oplossing heeft zich bewezen als een duurzame en betrouwbare optie. Hieronder worden enkele voordelen van bitumen dakbedekking benadrukt:

 1. Waterdichtheid: Bitumen dakbedekking staat bekend om zijn uitstekende waterdichte eigenschappen. Het beschermt je dak effectief tegen lekkages en voorkomt dat water doordringt tot de onderliggende structuur.
 2. Sterkte: Bitumen dakbedekking is buitengewoon sterk en bestand tegen de invloeden van het weer, zoals hitte, kou en UV-straling. Het kan langdurig meegaan zonder zijn kwaliteit te verliezen, waardoor je dak langdurige bescherming geniet.
 3. Flexibiliteit: Het elastische karakter van bitumen maakt het zeer geschikt voor het bedekken van platte daken. Het kan zich aanpassen aan temperatuurveranderingen en kleine bewegingen in het dakoppervlak, waardoor scheuren en beschadigingen worden voorkomen.
 4. Naadloze installatie: Bitumen dakbedekking kan naadloos worden geïnstalleerd, waardoor er minder kans op lekkages is. Door de flexibiliteit van het materiaal kunnen dakdekkers bitumen dakbedekking nauwkeurig aanbrengen om een waterdichte afdichting te garanderen.
 5. Onderhoudsgemak: Bitumen dakbedekking vereist over het algemeen weinig onderhoud. Het is bestand tegen de meeste verontreinigingen en kan eenvoudig worden gereinigd. Regelmatige inspecties en het verwijderen van vuil zijn voldoende om de levensduur van het dak te verlengen.

Door te kiezen voor bitumen dakbedekking profiteer je van een waterdichte en sterke oplossing die je platte dak jarenlang beschermt tegen de elementen. Deze duurzame dakbedekking biedt gemoedsrust en is een waardevolle investering voor iedere woningeigenaar.

bitumen dakbedekking

Nu je bekend bent met de voordelen van bitumen dakbedekking, is het tijd om verder te kijken naar de verschillende soorten bitumen dakbedekking. In het volgende gedeelte zullen we de verschillende opties in detail bespreken.

Soorten bitumen dakbedekking

Als het gaat om bitumen dakbedekking, zijn er verschillende soorten waaruit je kunt kiezen. De twee meest voorkomende soorten zijn bitumen dakrollen en bitumen dakleer. Beide hebben unieke eigenschappen en toepassingen die van invloed kunnen zijn op je keuze voor dakbedekking.

1. Bitumen dakrollen

Een populaire keuze voor platte daken is bitumen dakrollen. Deze dakbedekking bestaat uit rollen bitumen die op het dak worden gelegd. Het wordt vaak geleverd in twee verschillende varianten: APP (Atactisch PolyPropyleen) en SBS (Styreen-Butadieen-Styreen).

APP-bitumen dakrollen zijn gemodificeerd met kunststof en bieden uitstekende weerstand tegen UV-straling en thermische belasting. Ze zijn geschikt voor daken die blootgesteld worden aan intens zonlicht en hoge temperaturen. SBS-bitumen dakrollen zijn elastischer en flexibeler, waardoor ze beter bestand zijn tegen temperatuurverschillen en bewegingen in het dak.

Beide varianten bieden uitstekende waterdichtheid en bescherming tegen weersinvloeden. Ze hebben een lange levensduur en zijn relatief eenvoudig te installeren. Bitumen dakrollen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en afwerkingen, waardoor je kunt kiezen welke het beste bij jouw dak past.

2. Bitumen dakleer

Een andere veelvoorkomende vorm van bitumen dakbedekking is bitumen dakleer. Dit is een traditionelere vorm van dakbedekking en bestaat uit rollen dakleer met een bitumenlaag. Het wordt vaak gebruikt voor kleine projecten, zoals schuren, garages en tuinhuisjes.

Bitumen dakleer biedt goede waterdichtheid en bescherming tegen verschillende weersomstandigheden. Het is betaalbaar en relatief eenvoudig te installeren. Bitumen dakleer is verkrijgbaar in verschillende diktes en kwaliteiten, dus je kunt de juiste optie kiezen op basis van de behoeften van jouw dak.

bitumen dakbedekking

Vergelijkingstabel: Bitumen dakrollen vs. Bitumen dakleer

Bitumen dakrollen Bitumen dakleer
Weerstand tegen UV-straling Hoog Gemiddeld
Weerstand tegen thermische belasting Hoog Gemiddeld
Elastisch en flexibel Nee Nee
Geschikt voor intens zonlicht en hoge temperaturen Ja Nee
Bestand tegen temperatuurverschillen en dakbewegingen Ja Nee
Levensduur Lang Gemiddeld
Geschikt voor kleine projecten Nee Ja

Let op: de bovenstaande tabel is bedoeld als een algemene vergelijking en de specifieke eigenschappen kunnen variëren afhankelijk van het merk en de kwaliteit van de bitumen dakbedekking.

De keuze tussen bitumen dakrollen en bitumen dakleer hangt af van verschillende factoren, waaronder de omvang van het project, het budget en de gewenste eigenschappen van de dakbedekking. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een professionele dakdekker om de beste keuze te maken voor jouw specifieke situatie.

De prijs van bitumen dakbedekking

Als je overweegt om bitumen dakbedekking aan te schaffen, is het belangrijk om inzicht te hebben in de prijsaspecten. Verschillende factoren kunnen van invloed zijn op de kosten van het installeren van bitumen dakbedekking op je platte dak.

De prijs van bitumen dakbedekking kan variëren afhankelijk van de grootte van je dak, de complexiteit van het project en de kwaliteit van de materialen die worden gebruikt. Daarnaast kunnen ook de arbeidskosten van invloed zijn op de totale kosten. Het is daarom verstandig om een professioneel dakdekkersbedrijf in te schakelen dat een nauwkeurige prijsopgave kan geven op basis van jouw specifieke situatie.

Het is belangrijk om te benadrukken dat bitumen dakbedekking een duurzame en sterke oplossing is voor platte daken. Hoewel de initiële kosten misschien iets hoger zijn dan bij andere soorten dakbedekking, moet je ook rekening houden met de lange levensduur en de onderhoudsarme eigenschappen van bitumen dakbedekking. Dit kan op de lange termijn kostenbesparend zijn.

Factoren die van invloed zijn op de prijs

De prijs van bitumen dakbedekking kan variëren afhankelijk van de volgende factoren:

 • Grootte van het dak: Het oppervlak van je platte dak is een belangrijke factor bij het bepalen van de totale kosten. Hoe groter het dak, hoe meer materiaal er nodig is en hoe hoger de prijs.
 • Complexiteit van het project: Als er sprake is van complicaties zoals dakgoten, schoorstenen of andere obstakels, kan dit de installatie van de bitumen dakbedekking complexer maken en de kosten verhogen.
 • Kwaliteit van de materialen: Bitumen dakbedekking is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten. Hoogwaardige materialen kunnen duurder zijn, maar bieden ook betere prestaties en een langere levensduur.
 • Arbeidskosten: De kosten voor het inhuren van een professioneel dakdekkersbedrijf kunnen variëren. Het is belangrijk om offertes op te vragen en verschillende aanbieders te vergelijken om de beste prijs-kwaliteitverhouding te vinden.

Om een idee te krijgen van de kosten voor het installeren van bitumen dakbedekking, raden we je aan om offertes op te vragen bij verschillende dakdekkersbedrijven. Op die manier krijg je een beter beeld van de prijsindicaties en kun je een weloverwogen beslissing nemen voor jouw platte dak.

bitumen dakbedekking prijs

Het installatieproces van bitumen dakbedekking

Het installeren van bitumen dakbedekking op platte daken vereist zorgvuldige planning en uitvoering. In dit gedeelte bespreken we de belangrijkste stappen die nodig zijn voor een succesvolle installatie van bitumen dakbedekking. We geven ook enkele handige tips om u te helpen bij het proces.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat u begint met de installatie, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het dakoppervlak schoon en droog is. Verwijder eventuele oude dakbedekking en maak het oppervlak grondig schoon. Controleer ook of er eventuele schade of lekkages zijn die gerepareerd moeten worden voordat u de nieuwe bitumen dakbedekking aanbrengt.

Stap 2: Onderlaag aanbrengen

Een goede onderlaag is essentieel voor een duurzame en waterdichte bitumen dakbedekking. Breng een laag primer aan op het schone dakoppervlak om de hechting te verbeteren. Vervolgens kunt u een onderlaag van bitumen aanbrengen om extra bescherming te bieden tegen weersinvloeden.

Stap 3: Bitumen rollen aanbrengen

Het aanbrengen van de bitumen rollen is de volgende stap. Rol de bitumen dakbedekking uit op het dakoppervlak en snijd het op maat. Zorg ervoor dat de rollen goed aansluiten op elkaar en op de dakranden. Gebruik daknagels om de rollen op hun plaats te bevestigen, waarbij u ervoor zorgt dat de nagels niet door het bitumen heen gaan.

Stap 4: Afwerking

Om ervoor te zorgen dat de bitumen dakbedekking goed vastzit en waterdicht is, moet u de randen en hoeken afwerken. Gebruik hiervoor bitumenkit en een stalen roller om de dakbedekking goed aan te drukken. Controleer ook of alle naden goed zijn afgedicht om eventuele lekkages te voorkomen.

Handige tips:

 • Zorg altijd voor een veilige werkomgeving en gebruik de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals handschoenen en een veiligheidsbril.
 • Lees altijd de instructies en volg de aanbevelingen van de fabrikant voor de beste resultaten.
 • Controleer regelmatig de conditie van de bitumen dakbedekking en voer indien nodig reparaties uit om de levensduur te verlengen.

Met deze stappen en tips kunt u bitumen dakbedekking succesvol installeren op uw platte dak. Het is echter altijd aan te raden om een professional in te schakelen als u niet zeker bent van uw eigen vaardigheden. Een goed geïnstalleerde bitumen dakbedekking biedt duurzaamheid en waterdichtheid, waardoor uw platte dak jarenlang beschermd blijft.

Onderhoud en levensduur van bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking is niet alleen een duurzame en sterke oplossing voor platte daken, maar het vereist ook regelmatig onderhoud om de levensduur te verlengen. Door de juiste zorg en aandacht te besteden aan je bitumen dakbedekking, kun je ervoor zorgen dat het optimaal blijft presteren en bescherming biedt tegen de elementen.

Onderhoudstips voor bitumen dakbedekking

Om je bitumen dakbedekking in topconditie te houden, volg je deze onderhoudstips:

 • Regelmatige inspectie: Controleer je dak regelmatig op scheuren, blazen of andere schade. Het vroegtijdig opsporen van problemen kan voorkomen dat ze erger worden.
 • Verwijder vuil en bladeren: Houd je dak schoon en vrij van afval, zoals bladeren en takken. Vuil kan zich ophopen en vocht vasthouden, wat schade aan je dakbedekking kan veroorzaken.
 • Hergebruik grind: Als je dak bedekt is met grind, zorg er dan voor dat er voldoende grind aanwezig is om de blootgestelde bitumen te beschermen. Voeg indien nodig extra grind toe.
 • Repareer kleine schade: Als je kleine scheuren of blazen opmerkt, repareer ze dan met bitumenkit of -pasta. Dit helpt verdere schade te voorkomen.

Levensduur van bitumen dakbedekking

De levensduur van bitumen dakbedekking varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het materiaal, de installatie en het onderhoud. Over het algemeen kan bitumen dakbedekking tot wel 25 jaar meegaan.

Om de levensduur van je bitumen dakbedekking te maximaliseren, is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren en eventuele problemen snel aan te pakken. Het volgen van de eerder genoemde onderhoudstips zal helpen om de duurzaamheid en prestaties van je dakbedekking te behouden.

Eigenschappen Levensduur
Bitumen dakrollen van goede kwaliteit Gemiddeld 20-25 jaar
Bitumen dakleer Gemiddeld 15-20 jaar

Door te kiezen voor hoogwaardige bitumen dakbedekking en regelmatig onderhoud uit te voeren, kun je ervoor zorgen dat je dak jarenlang beschermd blijft tegen de elementen.

Veelgestelde vragen over bitumen dakbedekking

Hier beantwoorden we veelgestelde vragen over bitumen dakbedekking. We behandelen de geschiktheid van bitumen dakbedekking voor platte daken en kijken ook naar mogelijke nadelen van deze dakbedekking.

 1. Is bitumen dakbedekking geschikt voor platte daken?

  Ja, bitumen dakbedekking is zeer geschikt voor platte daken vanwege de waterdichtheid en duurzaamheid ervan. Het biedt een betrouwbare bescherming tegen lekkages en gaat lang mee.

 2. Zijn er nadelen verbonden aan bitumen dakbedekking?

  Een potentieel nadeel van bitumen dakbedekking is dat het kan verouderen en scheuren in extreme weersomstandigheden. Ook kan het gevoelig zijn voor UV-straling, waardoor de kleur kan vervagen. Het is belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren en beschermende coatings aan te brengen om deze problemen te minimaliseren.

 3. Hoe lang gaat bitumen dakbedekking mee op een plat dak?

  Met regelmatig onderhoud en goede installatie kan bitumen dakbedekking tot wel 25 jaar meegaan op een plat dak. Het is echter belangrijk om rekening te houden met factoren zoals de omgevingsomstandigheden en de kwaliteit van de installatie om de levensduur te maximaliseren.

 4. Is bitumen dakbedekking milieuvriendelijk?

  Bitumen dakbedekking is niet het meest milieuvriendelijke materiaal vanwege de gebruikte aardolie en de productieprocessen. Er zijn echter gerecyclede bitumen producten beschikbaar die een meer duurzame keuze kunnen zijn.

Als u meer vragen heeft over bitumen dakbedekking voor platte daken, neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Alternatieven voor bitumen dakbedekking

Hoewel bitumen dakbedekking een populaire keuze is voor platte daken, zijn er ook andere alternatieven om te overwegen. Afhankelijk van je specifieke behoeften en voorkeuren, kunnen deze alternatieven mogelijk betere oplossingen bieden voor je dakbedekking.

PVC dakbedekking

Een van de belangrijkste alternatieven voor bitumen dakbedekking is PVC dakbedekking. Deze dakbedekking heeft veel voordelen, waaronder hoge duurzaamheid, uitstekende waterdichtheid en eenvoudige installatie. PVC dakbedekking is ook bestand tegen UV-straling en chemicaliën, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor platte daken.

EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking is een andere populaire keuze voor platte daken. Het staat bekend om zijn uitstekende waterdichtheid en flexibiliteit. EPDM dakbedekking is bestand tegen extreme weersomstandigheden en heeft een lange levensduur. Het biedt ook goede isolatie-eigenschappen, waardoor het energie-efficiënt is.

Groendaken

Als je op zoek bent naar een alternatief dat duurzaamheid en milieuvriendelijkheid combineert, dan is een groendak een interessante optie. Een groendak bestaat uit levende planten en vegetatie, die helpen bij het reguleren van de temperatuur, het vasthouden van water en het verminderen van energieverbruik. Groendaken hebben ook een esthetische waarde en kunnen de waarde van je woning verhogen.

Metaal dakbedekking

Metaal dakbedekking, zoals zink, koper of aluminium, is een duurzaam en sterk alternatief voor bitumen dakbedekking. Metaal dakbedekking gaat lang mee en heeft weinig onderhoud nodig. Het is bestand tegen extreme weersomstandigheden en biedt uitstekende waterdichtheid. Daarnaast heeft metaal dakbedekking een moderne en elegante uitstraling, wat je woning een uniek karakter geeft.

Er zijn diverse alternatieven voor bitumen dakbedekking beschikbaar, elk met hun eigen voordelen en eigenschappen. Het is belangrijk om de specifieke kenmerken van je dak en je individuele behoeften te overwegen bij het kiezen van het juiste alternatief. Een professionele dakdekker kan je helpen bij het maken van de beste keuze voor jouw platte dak.

Alternatief Voordelen Nadelen
PVC dakbedekking – Hoge duurzaamheid – Hogere kosten
EPDM dakbedekking – Uitstekende waterdichtheid – Minder esthetisch
Groendaken – Duurzaam en milieuvriendelijk – Hoger gewicht op het dak
Metaal dakbedekking – Duurzaam en sterk – Hogere kosten

Conclusie

Bitumen dakbedekking is een uitstekende keuze voor platte daken vanwege de vele voordelen en eigenschappen die het biedt. De duurzaamheid en waterdichtheid van bitumen dakbedekking zorgen voor een betrouwbare oplossing die lang meegaat en de nodige bescherming biedt tegen verschillende weersomstandigheden.

Met verschillende soorten bitumen dakbedekking, zoals bitumen dakrollen en bitumen dakleer, is er een optie voor elk type dak en project. Deze materialen zijn sterk en flexibel, waardoor ze gemakkelijk op het dak kunnen worden geïnstalleerd en een naadloze afwerking kunnen bieden.

Naast de vele voordelen is bitumen dakbedekking ook betaalbaar in vergelijking met andere dakbedekkingsopties. Het biedt een goede prijs-kwaliteitverhouding en kan worden aangepast aan verschillende budgetten.

Al met al is bitumen dakbedekking een betrouwbare en kosteneffectieve oplossing voor platte daken. Of je nu op zoek bent naar duurzaamheid, waterdichtheid of een aantrekkelijke prijs, bitumen dakbedekking voldoet aan al deze eisen en meer.

FAQ

Wat is bitumen dakbedekking?

Bitumen dakbedekking is een type dakbedekkingsmateriaal dat wordt gebruikt voor platte daken. Het is gemaakt van bitumen, een viskeus materiaal dat bestand is tegen water en UV-stralen. Bitumen dakbedekking is duurzaam, waterdicht en biedt bescherming tegen verschillende weersomstandigheden.

Wat zijn de voordelen van bitumen dakbedekking?

Bitumen dakbedekking biedt verschillende voordelen. Het is waterdicht, sterk en bestand tegen de invloed van UV-straling. Het is ook duurzaam en heeft een lange levensduur. Bitumen dakbedekking is relatief eenvoudig te installeren en vereist weinig onderhoud. Bovendien is het een kosteneffectieve optie voor platte daken.

Wat zijn de verschillende soorten bitumen dakbedekking?

Er zijn verschillende soorten bitumen dakbedekking beschikbaar. Een veel voorkomende optie is bitumen dakleer, dat wordt geleverd in rollen en gemakkelijk te installeren is. Bitumen dakrollen zijn ook populair en kunnen worden gebruikt voor grotere oppervlakken. Beide opties bieden uitstekende waterdichtheid en bescherming tegen de elementen.

Wat is de prijs van bitumen dakbedekking?

De prijs van bitumen dakbedekking is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het oppervlakte van het dak, de gekozen kwaliteit en de complexiteit van de installatie. Over het algemeen zijn bitumen dakbedekkingssystemen betaalbaar in vergelijking met andere opties voor platte daken. Het is echter raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers om de precieze kosten te bepalen.

Hoe wordt bitumen dakbedekking geïnstalleerd?

Het installatieproces van bitumen dakbedekking omvat verschillende stappen. Ten eerste wordt het dakoppervlak gereinigd en voorbereid. Vervolgens worden de bitumen rollen op maat gesneden en geplaatst op het dak. Ze worden bevestigd met behulp van een brander of lijm. Na de installatie worden de naden en randen afgedicht voor maximale waterdichtheid.

Hoe lang gaat bitumen dakbedekking mee?

Bitumen dakbedekking heeft over het algemeen een levensduur van 20 tot 30 jaar, afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en het onderhoud. Het kan nog langer meegaan als het regelmatig wordt geïnspecteerd en indien nodig gerepareerd. Door goed onderhoud te plegen, kunt u de levensduur van bitumen dakbedekking verlengen.

Zijn er nadelen aan bitumen dakbedekking?

Hoewel bitumen dakbedekking veel voordelen heeft, zijn er ook enkele mogelijke nadelen. Het materiaal kan gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen, wat kan leiden tot uitzetting en krimp. Bovendien kan bitumen door de jaren heen bros worden en barsten of scheuren vertonen. Regelmatig onderhoud en inspectie kunnen dergelijke problemen helpen voorkomen.

Zijn er alternatieven voor bitumen dakbedekking?

Ja, er zijn verschillende alternatieven voor bitumen dakbedekking. Enkele populaire opties zijn EPDM-dakbedekking, PVC-dakbedekking en groendaken. Elk van deze alternatieven heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en voordelen. Het is belangrijk om de verschillende opties te vergelijken en te overwegen voordat u een keuze maakt.